Европски дан цивилне правде обележава се сваке године 25. октобра са намером да се грађани упознају са радом и функционисањем правосудног система, да им се правда приближи и они информишу о доступним средствима за приступ правди.

                Манифестација ове године обухвата представљање правосуђа Пчињског округа, те су ученици средњих школа, студенти и остали присутни били у прилици да се упознају са радом Вишег и Основног суда у Врању, Основног суда у Бујановцу, Сурдулици са судским јединицама у Босилеграду и Владичином Хану, Прекршајног суда у Прешеву и у Врању, са Одељењима у Бујановцу и Сурдулици.

Скупу који је у Вишем суду организован поводом Европског дана цивилне правде присуствовали су ученици средњих школа са Пчињског округа као и студенти приштинског Правног факултета , Одељења у Врању.

Присутнима се најпе обратила председница Вишег суда у Врању Драгана Илић Марковић која је говорила о историјату ове установе али и о организацији, начину рада и функционисању судова са подручја Пчињског округа, као и о правима грађана у остваривању судске заштите.

„Организовањем ове манифестације , судови Пчињског округа пружају допринос реализацији начела националне стратегије за реформу правосуђа и тиме афирмишу транспарентно и доступно судство у циљу јачања поверења грађана у ефикасан приступ правди”, каже Драгана Илић Марковић, председница Вишег суда у Врању.

Отворени дан правосудних органа изазвао је велико интересовање присутних ученика и студената.

У оквиру Отвореног дана правосудних органа организована је симулација суђења из кривичне материје и то за кривично дело тешка дела против безбедности јавног саобраћаја из чл.297. Кривичног законика, у стицају са кривичним делом непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди из чл.296. Кривичног законика.

У улози судије, тужиоца, браниоца окривљених и сведока, нашли су се судијски помоћници и приправници судова са подручја Пчињског округа.

 

  Фотографије